Foto's en programmablad
Op deze pagina ziet en leest u meer over het concert Opera Goud!
- Klik op onderstaande foto om een korte foto-impressie te bekijken!
- Daar meteen onder vind je ook een heel leuk kort filmpje!
- En het programmablad is hier nog eens te bekijken!
Videografie: Alex Mastwijk, Theo Uffink. Nabewerking en montage: Pietro Consolazione
Meer over de muziekstukken
Mascagni – Cavalleria Rusticana – 1890
De titel van de opera betekent: boerse ridderlijkheid. Het was een van de eerste opera’s die over het leven van “gewone” mensen ging. Dit in tegenstelling tot eerdere opera’s die historische of mythologische onderwerpen behandelden. Eind 19e eeuw ontstond het naturalisme, een beweging die meer pessimistisch van aard was dan eerdere stromingen. Cavalleria Rusticana is hét voorbeeld van deze twee zaken: rechttoe rechtaan qua tekst, thematiek (jaloezie, trots, emotie boven verstand) en de daarbij horende muzikale effecten als geschetter van de koperblazers en smeuïg slagwerk, snikken, schreeuwen, huilen en heftige vocale uithalen. Dit genre speelt in het ‘echte leven’, i.c. bij de laagste volksklasse of de aan lager wal geraakte middenklasse: overspel, familievetes, werkloosheid, uitzichtloosheid, verslaving en dronkenschap.
Mascagni verwierf met deze opera grote bekendheid. Het neemt nog steeds een vaste plaats in bij het huidige operarepertoire. Hoewel het een jeugdwerk is, heeft Mascagni zichzelf nooit meer overtroffen.
Koor, solisten en het grootkoor brengen uit deze opera de meest geliefde delen als: Introductie, de duetten Ah lo Vedei en No no Turiddu, het dranklied en het Paaskoor.
.
Hector Berlioz – Les Troyens
Het verhaal van Les Troyens is voornamelijk gebaseerd op boeken van de Aeneis. De eerste twee aktes handelen over de inname van Troje door de Grieken (middels het beroemde paard), de laatste drie gaan over de aankomst van de Trojanen in Carthago en de liefde tussen Dido en Aeneas.
Als kind was Berlioz al onder de indruk van de Aeneis. In zijn Mémoires schrijft de componist hoe zijn vader hem het verhaal over Dido en Aeneas liet voorlezen en hoe de jonge Hector tot tranen toe geroerd werd. Pas laat in zijn muzikale loopbaan besloot Berlioz dit epos tot onderwerp van een opera te nemen.
Zoals hij al had gevreesd, ondervond Berlioz de grootste moeite Les Troyens opgevoerd te krijgen. Ten eerste omdat hij niet erg populair was binnen de kunstwereld in Parijs, ook was het in die tijd absoluut uit de tijd om een onderwerp uit de Oudheid te kiezen. Het volledige werk in twee delen werd pas voor het eerst uitgevoerd in 1969 in Londen op de honderdste sterfdatum van de componist. Het betekende een doorbraak voor de opera, die sindsdien tot de belangrijkste in het repertoire wordt gerekend. Opvoeringen blijven echter zeldzaam, vanwege de grootschaligheid van het werk en de eraan verbonden kosten.
Hieruit hoort u de twee prachtige liederen “Ah! Ah! Je vais mourir” en ”Adieu fière cité”.
Charles Gounod – Faust
Faust is een opera in vier bedrijven en een proloog van Charles Gounod. De opera handelt over het algemene verlies van waarden. De eerste opvoering was op 19 maart 1859 in het Théâtre Lyrique in Parijs.
Faust is een bekende vertelling. Het gaat over de Duitse dokter Faust, die in het begin van de 16e eeuw leefde. De duivel heeft met God een weddenschap afgesloten dat hij in staat zou zijn om Faust tot het kwade te verleiden. Omdat Faust het echte leven wil leren kennen en zijn jeugd wil herwinnen lukt dat de duivel. Faust wordt verliefd op Gretchen. Maar als Gretchen en zijn kind sterven, verliest hij zich in een zondig leven.
Bij zijn dood blijkt dat hij toch wordt opgenomen in de hemel omdat hij altijd het verschil heeft gekend tussen goed en kwaad. Gounods opera is niet de eerste over het Faust-thema. De Duitse componist Spohr schreef er al een in 1813. Ook Busoni en Berlioz hebben een Faust gecomponeerd. Voorts zijn er diverse romans, waaronder Doktor Faustus van Thomas Mann en Mon Faust van Valéry.
Uit Faust van Gounod wordt o.a. Une Kermesse, Cavatine en Valse et Choeur ten gehore gebracht.